
Tidplan för antagning till höstterminen 2021
18 januari
Webben planeras att öppnas för gymnasieval.
12 februari
Sista ansökningsdag för val till program i gymnasieskolan, webben stänger 16.00.
Vecka 12-13
Prov till estetiska program i kommuner/skolor som tillämpar färdighetsprov.
Vecka 15
Preliminär antagning. Besked på webben, visas från 12 april.
Vecka 16
Webben öppnar för ev. ändringsval. Elev måste kontakta sin SYV om man vill göra ändringar i sin ansökan.
7 maj
Sista dag för ändringsval, webben stänger kl 16.00.
7-11 juni
Grundskolorna och Introduktionsprogrammet sänder sina betyg till Gymnasieantagningen.
Vecka 24-25
Sammanträden med anledning av slutantagningen.
24 juni
Sista dag för inlämning av betyg till Gymnasieantagningen från lovskola.
1 juli
Slutlig antagning klar. Resultatet visas på webben.
1-23 juli
Svarsperiod på webben. Webben stänger 23 juli kl 16.00
2 juli-31 augusti
Reservantagningsperiod. Följ ev reservplats på webben.
1 september —
Skolorna tar över ansvaret för reservantagningen
Vägledningssamtalen pågår för fullt och kommer att pågå in i mitten av november. Har man inte fått inbjudan på posten ännu så kommer den så småningom, jag skickar ut i takt med att samtalsdatum närmar sig. /SyvMi
Syftet med prao är att ge alla elever jämlika möjligheter att prova på ett yrke och få konkreta erfarenheter från och kunskaper om arbetslivet, som stöd inför framtida val av utbildning och yrkesinriktning. Vecka 37 går klasserna 9D och 9E ut på prao och vecka 39 går klasserna 9A, 9B och 9C ut på prao.
Mora kommun inför ett nytt system för prao som möjliggör uppbyggnad av en praobank, för bättre jämlikhet och bättre förutsättningar för alla elever att hitta en praoplats utifrån sina önskemål. Eleverna ska själva registrera sin praoplats i banken om det är en plats som inte finns i banken, vilket är vanligt under praobankens uppbyggnadsfas. Eleverna får användarnamn och lösenord för att kunna göra detta och detta kommer att ske på skoltid. En oregistrerad praoplats godkänns inte, eftersom en registrering innebär att en säkerhetskontroll genomförs, ur arbetsmiljösynpunkt.
Vi uppskattar hjälp med att hitta praoplatser, men eleverna ska i möjligaste mån inte vara med sin förälder/vårdnadshavare. Stötta era barn att leta praoplats utifrån deras intressen, prata branscher och yrken hemma och väck nyfikenheten inför praoperioden.
Försäkring
Skolförsäkringen gäller som under en vanlig skoldag, alltså under praotid, samt resväg till och från praoplatsen
Matersättning
Eleverna äter på närmaste högstadieskola under praoperioden. Om eleven inte har möjlighet att äta på någon skola så utgår matersättning med 30 kr/dag. För att få matersättningen utbetald krävs att eleven uppvisar kvitto eller, i de fall eleven haft mat med sig hemifrån, intyg från målsman. Blankett för detta hämtas hos studiepedagogen.
Busskort och prao på annan ort
Elever som får längre än 6 km till praoplatsen och inte har busskort har möjlighet att få ett tillfälligt busskort, anmälan om detta görs till studiepedagog.
Vill eleven göra sin prao på annan ort går det bra. Ni har även då möjlighet att få matersättning med 30 kr/dag. Elev/vårdnadshavare står själv för eventuella rese- och boendekostnader under praoveckan.
Sjuk/- frånvaroanmälan
Blir eleven sjuk, eller av annan giltig orsak frånvarande, ska vårdnadshavare anmäla detta till skolan via Dexter som vanligt, samt meddela praoplatsen. Handledare på praoplatsen meddelar ansvarig studiepedagog om en elev är ogiltigt frånvarande.
Arbetstider och säkerhet
Prao:n får inte utföras mellan kl. 20.00-06.00, eleven kommer själv överens med praoplatsen om lämpliga tider. Prao:n får inte innebära några risker för elevens hälsa och säkerhet. Samtliga praoplatser utgår från Arbetsmiljöverkets direktiv kring arbetsmiljö och säkerhet vid prao/praktik.
Vid frågor och funderingar hör gärna av er.
Mi Campbell, studie- och yrkesvägledare
mi.campbell@mora.se
0250-263 83, 073-078 52 70
Magnus Lantz, studiepedagog
magnus.lantz@mora.se
0250-266 65